Επικοινωνία
- 210 571 3083
- Δωδεκανήσου 19, Περιστέρι 121 36
-
Δευτέρα έως Παρασκευή 13:00 - 21:00
Σάββατο 09:00 - 12:00
(κατόπιν ραντεβού)
Κυριακή κλειστά
copyright © 2020 | powered by darc.ai
Η πρώτη ορθοδοντική εκτίμηση συστήνεται να γίνεται στην ηλικία των 7 ετών περίπου. Σε αυτή την ηλικία γίνεται ένας πρώτος έλεγχος και αξιολογείται η αναγκαιότητα για μια Α΄ Φάση Θεραπείας (Προληπτική – Κατασταλτική Ορθοδοντική). Ωστόσο, σε οποιαδήποτε ηλικία μπορούν να προσέλθουν τα παιδιά ή οι ενήλικες στην κλινική μας για μια ορθοδοντική εκτίμηση.
Δεν είναι απαραίτητο να έχουν ανατείλει όλα τα μόνιμα δόντια προκειμένου να ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, είναι πιθανόν ήδη να είναι αργά, διότι πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί μεγάλο ποσοστό της αύξησης των γνάθων. Η πρώτη εκτίμηση γίνεται σε μικρή ηλικία, εάν χρειαστεί εφαρμόζεται Προληπτική Ορθοδοντική και το παιδί παρακολουθείται. Ακόμα και σε περιπτώσεις όμως όπου δεν απαιτείται Α΄ Φάση θεραπείας, εάν χρειαστεί αργότερα Επανορθωτική Ορθοδοντική θεραπεία, το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να ξεκινήσει πριν την ολοκλήρωση της ανατολής όλων των μονίμων δοντιών.
Δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια στην Ορθοδοντική θεραπεία ούτε αποτελεί προνόμιο των παιδιών μόνο. Η Ορθοδοντική ενηλίκων είναι εφικτή, συμβάλλει στη βελτίωση της αισθητικής και της λειτουργίας του στοματογναθικού συστήματος και με τους πλέον αισθητικούς μηχανισμούς.
Παρόλο που το υποκειμενικό στοιχείο παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη του πόνου, σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι η ορθοδοντική θεραπεία δεν είναι επώδυνη. Οι ενοχλήσεις που αισθάνεται ο ασθενής σχετίζονται κυρίως με την παρουσία «ξένων» μηχανισμών στο στόμα, οι οποίες αποδράμουν μόλις συνηθίσει ο ασθενής τους μηχανισμούς. Ενίοτε, κατά τη διάρκεια της ενεργοποίησης των μηχανισμών ή τις πρώτες ημέρες, ο ασθενής αισθάνεται μια έντονη πίεση στα δόντια. Ωστόσο, ακόμα και οι πιο έντονες ενοχλήσεις αποδράμουν με τη λήψη ενός ήπιου αναλγητικού.
Τα ραντεβού κατά τη διάρκεια της ενεργού Ορθοδοντικής θεραπείας είναι περίπου μία φορά το μήνα. Κατά τη διάρκεια της συγκράτησης, σταδιακά η συχνότητα μειώνεται μέχρι που φτάνει περίπου στη μία επανεξέταση ανά εξάμηνο.
Η διάρκεια της Ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος και η βαρύτητα του ορθοδοντικού προβλήματος, η συνεργασία του ασθενούς, η συνέπεια προσέλευσης στις συνεδρίες κλπ. Ωστόσο, γενικά η διάρκεια της Επανορθωτικής Ορθοδοντικής θεραπείας κυμαίνεται ανάμεσα σε 18-30 μήνες. Μετά τη διάγνωση και την κατάρτιση του σχεδίου θεραπείας, θα ενημερωθείτε για τον προβλεπόμενη διάρκεια της θεραπείας.
Το κόστος της Ορθοδοντικής θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με τη βαρύτητα και το είδος του προβλήματος, το είδος των μηχανισμών που θα τοποθετηθούν κλπ. Ωστόσο, μετά τη διάγνωση, στο ραντεβού όπου θα σας παρουσιαστεί το Σχέδιο Θεραπείας, πριν την τοποθέτηση των μηχανισμών, θα ενημερωθείτε για το κόστος της θεραπείας.
Οι φωτογραφίες του προσώπου και των δοντιών είναι απαραίτητες στην αρχή της θεραπείας για διαγνωστικούς σκοπούς. Στο τέλος της θεραπείας επίσης λαμβάνονται φωτογραφίες, για λόγους σύγκρισης με την αρχική κατάσταση και για τη διατήρηση αρχείου του περιστατικού. Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι πιθανόν να ληφθούν φωτογραφίες και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, με σκοπό την καταγραφή της θεραπευτικής πορείας. Θα ενημερωθείτε αναλυτικά για το Πρωτόκολλο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που ακολουθείται στην κλινική μας και θα σας δοθούν τα αντίστοιχα έγγραφα.
Παρότι προτεραιότητα δίνεται στην ακεραιότητα των οδοντικών ιστών και όλες οι θεραπείες μας βασίζονται στην αρχή της συντηρητικής, ελάχιστα δυνατής παρέμβασης, σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες οι εξαγωγές μονίμων δοντιών για την επιτυχία της Ορθοδοντικής θεραπείας. Το σχέδιο θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει εξαγωγές δοντιών για διάφορους λόγους, που θα συζητήσουμε αναλυτικά μαζί κατά την παρουσίαση του σχεδίου θεραπείας. Ωστόσο, δύο κύριοι λόγοι οδηγούν σε εξαγωγές δοντιών είτε λόγω έντονου συνωστισμού δοντιών είτε στα πλαίσια «συγκάλυψης» ενός προβλήματος, συνήθως σκελετικού («camouflage treatment»).
To αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας είναι απόλυτα σταθερό εφόσον τηρηθεί το πρωτόκολλο συγκράτησης και ακολουθείται το πρόγραμμα των επανεξετάσεων.
Η ύπαρξη φρονιμητών γενικά δεν επηρεάζει τη σταθερότητα του αποτελέσματος της ορθοδοντικής θεραπείας. Εάν υπάρχουν φρονιμήτες και ανατείλουν φυσιολογικά στο φραγμό (υπάρχει χώρος, έχουν σωστή φορά ανατολής κλπ) τότε συνήθως δεν υπάρχει λόγος να εξαχθούν. Αντίθετα, εάν δημιουργούν προβλήματα (οίδημα, πόνο, προβλήματα στα παρακείμενα δόντια) ή παραμένουν έγκλειστοι, ο θεράπων οδοντίατρος θα σας συμβουλέψει για την ανάγκη πιθανής εξαγωγής τους. Κατά κανόνα, δεν θα σας ζητηθούν εξαγωγές φρονιμητών για λόγους σταθερότητας του αποτελέσματος της θεραπείας.
Η συνεργασία του ασθενούς είναι εξαιρετικής σημασίας για την επιτυχία της Ορθοδοντικής θεραπείας, γεγονός που προϋποθέτει την τήρηση των οδηγιών που θα σας δοθούν στο ιατρείο σχετικά με την εφαρμογή των μηχανισμών. Ανάλογα με το είδος του μηχανήματος, θα σας δοθούν οδηγίες για την ελάχιστη ώρα εφαρμογής που απαιτείται για να λειτουργήσει ο μηχανισμός. Χρήση του μηχανήματος για μικρότερο χρονικό διάστημα από το ελάχιστα απαιτούμενο, θα οδηγήσει είτε σε μεγάλη καθυστέρηση της θεραπείας είτε και σε αδυναμία διόρθωσης του προβλήματος. Ωστόσο, λόγω του «φορτωμένου» προγράμματος που έχουν τα παιδιά και οι έφηβοι, θα συζητήσουμε μαζί πιθανές λύσεις και τρόπους για να μην υπάρξουν παρεκκλίσεις από την προγραμματισμένη θεραπεία.